The Transit house

The original house was built over 12 years ago in the city of Aurangabad for a family of three and is now meant to be used as a transition space between two cities. Originally, the house was a simple ground structure with a sloping canopy design. The house with its introvert character due to its space and window design made for a dull environment. The balconies which were adjunct to the bedrooms had no role to play due to its lack of any interaction with the environment around whatsoever. The terrace with its huge potential was completely disconnected from the rest of the house. The outside open area at the ground level was just a mere setback with barely any landscape features. The brief primarily, was minimal intervention and limited construction. Also, the house had to bring in enough light which it lacked. Another significant requirement was to bring in landscape elements in a strategic manner so as to bring in a green factor and some natural ambience. The requirement for a low maintenance and low cost design intervention brought about some challenges.